Mennyei, mint a Champagne vidék maga: az Alfred Gratien-féle pezsgőknek hosszas múltra visszatekintő hagyományai vannak és mivel eltekintenek a modern kor tömegtermelésének jellemzőitől és divatjaitól, a mai napig hűek maradnak ezekhez a hagyományokhoz. „Kézműves” pezsgőhöz lehet ily módon hozzájutni, ami minőséget és egyediséget képvisel. „Mindig is azon a véleményen voltam, hogy a pezsgő az legyen a bornak, mint az haute couture a divatnak.- Alfred Gratien. Filozófia: A rendkívüli pezsgőnek van neve: Alfred Gratien. Az Alfred Gratien pezsgőház 1864-től kezdve gyárt pezsgőt. A szőlők szigorú kiválogatása, a hagyományos borkészítési módszerek, a szándékosan alacsonyan tartott termelés és a föld tisztelete – ezek az elvek valamint a tény, hogy egyike a kevés “kézműves” pezsgőgyártónak a világon – ez az Alfred Gratien pezsgők kimagasló minősége mögött megbújó titok és ezek a tényezők teszik azokat egyedivé. A vezetőség elkötelezettsége, hogy az alapító Alfred Gratien vezérelveihez tartsák magukat, nyilvánvaló ezeknek a tüzes boroknak minden egyes gyártási fázisában. Hagyomány: Alfred Gratien pezsgői hosszas múltra tekintenek vissza és hátat fordítva a tömegtermelés jellemzőinek és a modern kor divatjainak, a mai napig hűek ehhez a hagyományhoz. Pincemesterünk, Nicolas Jaeger gondoskodik arról, hogy a dolgok így is maradjanak. Apja és elődei nyomdokaiba lépve ő képviseli a negyedik generációt, aki pezsgőink egyediségének megőrzésére törekszik. Minden évben biztosítja, hogy a legjobb Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier cuvée szőlőfajták legjobbjaiból válogathassunk. Aprólékos és szigorúan ellenőrzi a hagyományosan fahordókban történő bor erjesztését. Ily módon személyesen felel a következetesen magas minőségért és az összetéveszthetetlen ízért. Minőség: Az Alfred Gratien szándékosan évi 250000 palackra limitálja termelését. A szőlőfajták kiválasztása: A Pinot Noir szőlő adja a pezsgőnek a borszerű jellegét és testességét, míg a Pinot Meunier, ami egy tipikus pezsgőszőlő diós aromát biztosít, és olyan bort hoz létre, mely jobban alkalmas a pincékben való érlelésre. A lendületes befejezés: a fehér virágok és citrusok finom bukéja a Chardonnay-ból fakad, az egyetlen felhasznált fehér szőlőből. A cuvéek keverése: a cuvéeket a három fő régió (Côte des Blancs a Chardonnay-é, a Montagne de Reims a Pinot Noir-é és a Marne-völgy a Pinot Meunier-é) legjobb cru-inek elegyítésével alkotják meg. Borkészítés a hagyományos Champagne módszer felhasználásával: Az első erjesztés egészen kicsi, 228 literes tölgyfahordókban (champagne hordókban) zajlik, ami boros, ízletes, kiegyensúlyozott stílust ad a pezsgőnek. Alfred Gratien egyike a megmaradt néhány borásznak, aki ezt a hagyományt fenntartja. Tisztelet a földnek: Az Alfred Gratien-nél tudatos döntést hoztunk, miszerint nem használunk malolaktikus erjesztést a pezsgőkészítés során. Ezt azért tesszük, hogy az megtartsa eredeti jellegét. Ezáltal megőrződik a szőlők zamata, és bennük annak a régiónak a lenyomata, ahonnan származnak; továbbá a bor megőrzi frissességét, még érlelése során is. Régebbi évjáratú borok kiválasztása: Az Alfred Gratien-nél, az évjáratozott borokat drótbetétes dugókkal zárják le, mielőtt a pincékbe vinnék őket. A dugó áteresztő képessége és rugalmassága megengedi, hogy kevés mennyiségű oxigén hatolhasson be a borba, mely folyamat elengedhetetlen a sikeres érleléshez. Ezen borok megízlelése bármely borhoz értő ember életében felejthetetlen pillanat. Szakértelem: A pezsgőt nem “gyártják”, hanem “megalkotják”. Az Alfred Gratiennél, az alkotói folyamat már a szőlőskertekben kezdetét veszi. Csupán a legjobb szőlőket válogatják ki a cuvéeink összeállításához. A gyümölcs legbelsőbb tisztaságának titkait mindazzal az egyéniséggel és ragyogással együtt bocsájtja ki, amit ezekkel az eleven borokkal társítunk. A 228 literes tölgyhordókban történő hat hónapos pincében raktározás során a must borrá alakul. A pincemester művészi készségei szimbiotikus kapcsolatba lépnek azzal az ígérettel, amit a bor hordoz magában. A cuvéet cukorral és élesztővel együtt palackozzák be, hogy lehetségessé váljon a másodlagos erjedés az üvegben. Borjellegű szerkezetének köszönhetően, az Alfred Gratien pezsgők jól viselik a pincében töltött hosszas időt. A pincemester pontosan tudja, hogy kell a legjobbat előhozni belőlük a 36 pincében töltött hónap alatt. A végeredmény: páratlan pezsgők összetéveszthetetlen zamattal. A folyamat következő lépése a “seprőtlenítés” (dégorgement), aminek során az üledékeket és a seprűt távolítják el a palackból. Az üveget aztán ismét borral töltik fel, illetve némi cukorral, majd ismét állni hagyják pár hónapon keresztül a pincék sötétjében. Pincemesterünk leleményének, titkos receptúráinknak és végtelen türelmünknek hála, a pezsgő ekkorra valódi Alfred Gratien-né válik. És mikor belekóstol, igazából paradicsomi élményben lesz része!